The Yanks Are Coming

02 april 2018 > 15 november 2018

 DEZE TIJDELIJKE EXPO IS REEDS VOORBIJ

The Yanks Are Coming maakte deel uit van de overzichtsexpo 1918, The Final Offensive in Waregem, Zonnebeke en Heuvelland. Samen brachten ze het verhaal van het laatste oorlogsjaar van WOI. HIPPO.WAR focuste op de laatste dagen van de oorlog en de rol van de Amerikanen bij de bevrijding.

Het verhaal

Voorjaar 1918. Het front zit al ruim drie jaar vast in een stellingenoorlog, wanneer de Verenigde Staten op 6 april 1917 de oorlog aan Duitsland verklaren. De intrede van de Amerikanen in de oorlog zorgt niet alleen voor extra troepen maar ook voor een heropleving van de moraal. Hoop en overwinning staan voortaan centraal. Honderd jaar later bundelden Zonnebeke, Heuvelland en Waregem de krachten en brachten het verhaal van het laatste oorlogsjaar met de tentoonstelling 1918 The Final Offensive.

Expo op drie locaties

  • The Yanks are coming (Waregem): In de laatste dagen van de oorlog spelen de Amerikanen een cruciale rol spelen tijdens de bevrijding van Waregem en het Leie-Schelde offensief.
  • 1918, Het laatste oorlogsjaar (Zonnebeke): Deze tentoonstelling in het Memorial Museum Passchendaele 1917 vormde het instappunt en gaf een algemene inleiding. Daarnaast werd uitgebreid ingegaan op Legergroep Vlaanderen en de rol van de Belgen in het eindoffensief.
  • De Slag om de Kemmelberg (Heuvelland): Hier stond de strijd om de Kemmelberg centraal, met als hoogtepunten het Duits Lenteoffensief en de eerste inzet van Amerikaanse troepen in Vlaanderen.

De drie complementaire tentoonstellingen vormden samen één toeristisch parcours waarbij ook de littekens in het landschap en de talrijke herdenkingsplaatsen belicht werden. Alles werd ook mooi gebundeld in een bezoekersgids van 36 bladzijden.

Afbeelding
Tijdelijke expo The Yanks Are Coming